Sütőtökös pásztorpite

Sütőtökös pásztorpite

Hozzávalók:
1 közepes sütőtök
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
50 dkg darált pulykahús
só, bors
kakukkfű
1 ek liszt
4 dl száraz vörösbor
1 kk worcester szósz
olívaolaj

Ekészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tököt megtisztíjuk, feldaraboljuk, és a sütőben puhára sütjük.
2. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, kevergetve megpirítjuk. Közben a gombát is felaprítjuk. A kakukkfűvel együtt a hagymához adjuk. 5 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, a worcesterrel, sózzuk és borsozzuk. Egy kis liszttel besűrítjük.
3. Sütőtálba öntjük. A tököt pürésítjük, és a húsra rétegezzük. Villával barázdákat húzunk a tetejére. 35-45 perc alatt megsütjük. Salátával tálaljuk.

Almás-gomás tejszínes pulykamell

Almás-gomás tejszínes pulykamell

Hozzávalók:
2 ek liszt
só, bors
4 szelet pulykamellfilé
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 hagyma, felaprítva
25 dkg csiperkegomba
2 alma
2 dl húsleves
1 dl tejszín

Elkészítés:
1. A húst sózzuk, borsozzuk, lisztben meghempergetjük, majd lerázzuk róla a felesleget. Egy nagy serpenyőben 1 ek olaj és 1 ek vaj keverékén megpirítjuk mindkét oldalon. Félretesszük.
2. A serpenyőbe ismét 1 ek olajat és 1 ek vajat teszünk. A felaprított hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a negyedekre vágott almát és gombát is. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 5 percig főzzük, míg a gomba megpuhul.
3. Visszatesszük a serpenyőbe a húst, felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, 10 percig gyöngyöztetjük.
4. A húst kivesszük, a szószt ismét felforraljuk, és simára keverjük a tejszínnel. Visszatesszük bele a húst és úgy tálaljuk.

Aszalt szilvás pulykamellszeletek

Aszalt szilvás pulykamellszeletek

Hozzávalók:
4 szelet pulykamell
1 db hagyma
2 db répa
2 szál szárzeller
20 dkg aszalt szilva
pár ág kakukkfű
2-3 db babérlevél
1,5 dl száraz fehérbor

frissen őrölt bors
frissen őrölt szerecsendió
1 ek olívaolaj

Elkészítés:
A pulykamellszeleteket sózzuk, borsozzuk. A hagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát és pár percig, kevergetve dinszteljük. Ráteszzük a húsokat, mindkét oldalukat megpirítjuk, majd felöntjük a borral, és hozzátesszük az aszalt szilvát, a felkarikázott répát és szárzellert. Babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Lefedve pároljuk 15 percet, majd a fedőt levéve további 10 percig sütjük. Friss bagettel tálaljuk.

Brokkolis-pulykasonkás pite

Brokkolis-pulykasonkás pite

Hozzávalók egy 24 centis kerek formához:
a tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
fél tk só
2-3 ek hideg víz

a töltelékhez:
15 dkg pulykasonka
1 kis fej brokkoli
2 db zöldhagyma
2,5 dl tejszín
5 db tojás
10 dkg reszelt sajt

bors
frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A lisztet a sóval, a felkockázott hideg vajjal, sóval és vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Gombócot formálunk belőle és a hűtőben pihentetjük 30 percet.
A brokkolit kisebb rózsáira szedjük. Gőzpárolóban pár perc alatt félig puhára pároljuk, félretesszük. A sonkát felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A tojást elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát a formába nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és 10 percig elősütjük. Ezután rátesszük a tésztára a brokkolit, hagymát, pulykasonkát, és a tejszínes tojást is ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)

Színes pulykás rizstészta Wokban

Színes pulykás rizstészta Wokban

Hozzávalók:
40 dkg pulyka felsőcomb filé
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db lilahagyma
15 dkg gomba
2 szál szárzeller
1 kis darab lilakáposzta
1 db répa
40 dkg rizstészta
2 ek szezámolaj
4 ek szójaszósz
2 ek halszósz
gyömbér
chili
koriander

Elkészítés:
A húst falatnyi kockára vágjuk. A zöldségeket felcsíkozzuk, vagy gyufaszálra aprítjuk. Egy nagy wok-ot felhevítünk, beleöntjük a szezámolajat és hozzáadjuk a húst. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a zöldségeket, szójaszószt, halszószt. Belereszeljük a gyömbért is, és ízlés szerint chilivel ízesíjük. A rizstésztát forró vízben megfőzzük, leszűrjük, és a húsos zöldséges keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, elzárjuk a hőt, hogy a zöldségek ne készüljenek túl. Korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Kukoricás pulykafasírt sültpaprikaszósszal

Kukoricás pulykafasírt sültpaprikaszósszal

Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús
1 db szikkadt zsemle
1 dl tej
1 db tojás
10 dkg főtt kukorica (konzerv)
3 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tk só
2 gerezd fokhagyma
ízés szerint frissen őrölt bors
a sütéshez olaj

a sültpaprikaszószhoz:
4 db kápia paprika
3 ek olívaolaj
1 tk só
ízlés szerint őrölt chili
2 ek édes chiliszósz
2 ek fehérborecet

Elkészítés:
A szikkadt zsemlét kevés tejbe beáztatjuk. A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, felaprított zöldhagymát és petrezselymet, áttört fokhagymát, sót, borsot, tojást, és a kicsavart, elmorzsolt zsemlét. Alaposan összedolgozzuk és gombócokat gyúrunk belőle. Forró olajban kisütjük azokat, majd papírtörlőre szedjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paprikát egy tepsire tesszük és kb 25 perc alatt megsütjük. (akkor jó ha sötét foltos) Amikor kivesszük a sütőből, azonnal letakarjuk, így pár perc után könnyedén lehúzhatjuk a paprika bőrét. Egy mixerbe tesszük a paprikahúst, a sót, olivaolajat, chilit, édes chiliszószt és fehérborecetet. Pépesre mixeljük, és a fasírtokhoz tálaljuk.

Pácolt pulykamell

Pácolt pulykamell

Hozzávalók:
1 kg pulykamell, egyben
fél dl olívaolaj
fél dl citromlé
1 dl fehérbor
nagy csipet őrölt római kömény
só, bors
1 csokor petrezselyem
1 csokor menta

Elkészítés:
A pulykamell kivételével a hozzávalókat robotgépben összeturmixoljuk.
A mellet bekenjük a páccal, és lefedve egy napra a hűtőbe tesszük.
Másnap 220 fokos sütőben 15 percig, majd a hőfokot 180-ra mérsékelve kb. 45 -50 percig sütjük, míg a hús át nem sül.
A visszamaradt pácot beforraljuk, és mártásként kínáljuk a húshoz.

Hagymás-baconös pulykamáj

Hagymás-baconös pulykamáj

Hozzávalók:
1 nagy lilahagyma, felszetelve
12 szelet bacon
2 ek liszt
1 kk paprika
4 db pulykamáj
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
1. A szalonnaszeleteket egy tepsire fektetve, sütőben megsütjük, annyira, hogy mgé hajlítható legyen, félretesszük.
2. A hagymát olívaolajon lassan, 20 perc alatt puhára dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
3. A májat felszeleteljük, megforgatjuk paprikás lisztben. Olívaolajon oldalanként kb. 2 perc alatt átsütjük.
4. A májdarabokat 1-1 szelet bacon-be csomagolva, a hagymával tálaljuk.
5. Burgonyapürét kínálunk mellé

Gesztenyével töltött hosszúcomb

Gesztenyével töltött hosszúcomb

Hozzávalók:
1 db pulyka hosszúcomb
25 dkg főtt, hámozott gesztenye
20 dkg aszalt szilva
1 kis cukkini
2-3 szál zöldhagyma
1 szikkadt zsemle vagy kifli
1 tojás

bors
őrölt római kömény
1 dl olaj

A combot előző este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a szikkadt zsemlét külön-kölön kevés vízbe beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, kicsavart, elmorzsolt zsemlét, tojást, és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk, és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombocokká formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat felforrosítjuk, és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk.

Baconos hosszúcomb sült sütőtökös céklával

Baconos hosszúcomb sült sütőtökös céklával

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 csomag szeletelt bacon
1 sütőtök
3 cékla
4 lilahagyma
1 ágacska friss rozamring
olívaolaj

bors

Elkészítés:
1. A pulykacombot sózzuk, borsozzuk. Befedjük szalonnacsíkokkal, majd a csíkokra merőlegesen szalonnacsíkokat dugunk át minden mésodik csík alatt, hogy “szőtt” mintázatot kapjunk. Alufóliával lefedve egy és negyed órán át sütjük.
2. Közben megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a rozamringot. Az egy és negyedóra leteltével a comb köré tesszük a tepsiben. Fedetlenül további háromnegyed órán át sütjük.