Almás-májas lepény

Almás-májas lepény

30 dkg pulykamáj
2 fej vöröshagyma
4 db alma
10 dkg vaj
só, bors
méz
friss bazsalikom
fokhagyma

Kelt tészta:
2 dl tej
2 dl tejföl
2 tojás
70 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő

A hagymát apróra vágjuk, és a fokhagymával együtt vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott pulykamájat, és borssal ízesítjük. Ha a máj átpárolódott, hozzákeverjük a kockára vágott almát, majd megsózzuk.

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt, a tojásokat, a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd lezárható tálban hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Ha elkészült, a tésztával kibélelünk egy sütőformát, az almás májat egyenletesen eloszlatjuk a tetején. Kevés mézet csorgatunk rá, bazsalikomlevéllel ízesítjük, majd 180 ºC-on addig sütjük, míg a tészta aranybarna nem lesz.

Brokkolival töltött canelloni

Brokkolival töltött canelloni

50 dkg darált pulykacomb
50 dkg brokkoli
25 dkg canelloni tészta
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tej
reszelt sajt
oregánó
kakukkfű
olívaolaj
só, bors

A besamel mártáshoz:
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
4 dl tej
szerecsendió

A hagymákat összevágjuk, kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig sütjük. Amikor a hús elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott brokkolit, és kb. tíz perc alatt puhára pároljuk. Fűszerezzük oregánóval, kakukkfűvel, sóval, borssal, majd meghintjük két kanál liszttel. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a 2 dl tejet, és sűrű masszává főzzük a darált húsos brokkolit.

Amíg hűl, elkészítjük a besamelt: a felforrósított vajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzva a tűzről hozzáadagoljuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

Az előfőzött canelloni tésztákba töljük a brokkolis-húsos masszát, majd egy kivajazott jénai tálba szorosan egymás mellé fektetjük őket. Rájuk öntjük a besamelt, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 ºC-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

60 dkg pulykamell
1 evőkanál liszt
15 dkg sült gesztenye
10 dkg magozott aszalt szilva
1 dl száraz vörösbor
1 csokor  újhagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
2-3 ág kakukkfű
só, bors

Az aszalt szilvát a vörösborban épphogy felforraljuk, majd félretesszük hűlni.

A pulykamellfilét kis kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk. Vastag falú serpenyőben a vaj felét felforrósítjuk az olívaolajjal és beledobjuk a húskockákat. Megpirítjuk a húst, majd tálra szedjük.

A serpenyőben lévő zsiradékba tesszük a maradék vajat és megdinszteljük benne a kétféle hagymát. Visszatesszük a hagymára a pulykahúst, hozzáadjuk a vörösborban puhult szilvát, a sült gesztenyét és a kakukkfű ágakról lecsipkedett leveleket. Összeforraljuk a hozzávalókat, majd alacsony lángon, fedő alatt negyed órán keresztül pároljuk. A tejszínben simára keverjük a keményítőt, és a gesztenyés-szilvás pulykához öntjük. Hirtelen beforraljuk a ragut, majd melegen tálaljuk.

Spenótos lasagne

Spenótos lasagne

1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
20 dkg darált pulykamell
25 dkg lasagne tészta
45 dkg fagyasztott spenót
20 dkg sovány túró
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
só, bors

A raguhoz az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rápasszírozzuk a fokhagymát. Ha már kezd jó illata lenni, ráöntjük a darált pulykamellet és fehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a spenótot, majd beleöntjük a túrót és a tejszínt, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy kisebb tepsit kivajazunk, ráteszünk egy réteg tésztát,  majd ragut, újra tésztát, majd megint ragut, aztán így tovább. A tetejére füstölt sajtot szórunk és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli

45 dkg brokkoli
10 dkg pulyka sonka
2 dl tejszín
2 db tojás
10 dkg reszelt sajt
só, bors

A brokkolit előfőzzük, majd rózsákra szedve egy hőálló tálba fektetjük. A két tojást felverjük, majd elkeverjük a tejszínnel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, borssal.

Felkockázzuk a sonkát, majd rászórjuk a brokkolira, és leöntjük a tojásos, tejszínes masszával. Előmelegített, 180 ºC-os sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Fehérboros pulykatokány

Fehérboros pulykatokány

50 dkg pulyka medalion
1 dl olívaolaj
10 dkg angolszalonna
10 dkg gépsonka
10 dkg csemegeuborka
5 dkg sűrített paradicsom
10 dkg finomliszt
2 dl száraz fehérbor
3 dl csontlé
őrölt fehér bors, só

A húst kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, sóval, borssal fűszerezzük, lisztbe forgatjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, felhevített olívaolajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a belisztezett, csíkokra vágott húst, majd a sűrített paradicsomot. Pár perc sütés után, hozzáadhatjuk a finom metéltre vágott gépsonkát és a csemegeuborkát is.

Felöntjük a fehérborral és a csontlével, és 20 perc alatt készre pároljuk.

Citromos-mézes pulykacomb

Citromos-mézes pulykacomb

2 db pulykacomb
só, bors
2 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál kakukkfű
2 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál méz
1 db citrom

A befűszerezett pulykacombokat fektessük bele egy jénai tálba, és locsoljuk meg az olívaolajjal és a szójaszósszal. Szórjuk rájuk a felaprított fokhagymát, a karikákra vágott citromot, az aprított kakukkfüvet, és végül locsoljuk meg mézzel.

Fóliával letakarva, 180 ºC-os sütőben kb. másfél óra alatt pároljuk puhára. Miután megpuhult a hús, vegyük le a fóliát és sütés közben többször forgassuk meg a combokat, illetve locsolgassuk a citromos-mézes pecsenyelével.

Fahéjas pulyka meggyszósszal

Fahéjas pulyka meggyszósszal

40 dkg pulykamell
20 dkg bacon szalonna
só, bors
fahéj

50 dkg meggy
20 dkg kristálycukor
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
egész fahéj
szegfűszeg

A pulykamellet 10 cm-es szeletekre vágjuk, majd befűszerezzük a sóval, borssal és a fahéjjal. A fűszeres csíkokat bacon szalonnába göngyöljük, és kevés olajon készre sütjük.

A meggyet fel tesszük főni, annyi vízben hogy ellepje. Hozzáadjuk a kristálycukrot, az egész fahéjat és a szegfűszeget. Ha megpuhult a meggy, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, egyet forralunk rajta, és a hús mellé tálaljuk.

Spenotós quiche

Spenotós quiche

A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
1 kávéskanál só
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelék:
45 dkg spenót püré
20 dkg krémsajt
25 dkg túró
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
20 dkg füstölt pulykamell sonka
szerecsendió

A lisztet, a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben. A vizet kanalanként adagoljuk hozzá, amíg összeáll tésztává, majd tegyük lisztezett felületre, és formáljuk cipóvá, majd hűtőben pihentessük 30 percen át.

Készítsük el a tölteléket: a langyosra melegített spenótpürét keverjük össze a krémsajttal, a két tojással, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a túrót, majd szórjuk bele a kockára vágott sonkát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd helyezzük bele a kivajazott tortasütő formába, úgy hogy 2-3 cm magas pereme legyen. Öntsük a tésztára a spenótos masszát, és tegyük 190°C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 30 percen keresztül, amíg megszilárdul a töltelék.

Sörben sült pulykacomb

Sörben sült pulykacomb

2 db pulyka felsőcomb
1 dl olívaolaj
3 dl sör
20 dkg baconszalonna
frissen őrölt bors
vegeta fűszerkeverék

A pulykacombokat megmossuk és a felkockázott bacon­nel megtűzdeljük. Alaposan bekenjük a vegeta fűszerkeverékkel elkevert olívaolajjal, borsozzuk, és egy magas falú serpenyőbe helyezzük. Aláöntjük a sört, majd fóliával letakarva, kb. 180 ºC-os sütőben, egy-másfél óra alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát és a sörös pecsenyelével locsolgatva ­pirosra sütjük.