Pulykakolbászos leves

Pulykakolbászos leves

2 ek olívaolaj
20 dkg pulyka vékonykolbász
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 l húsleves
5 szem burgonya
1 nagy paradicsom
1 paprika
Ízlés szerint tejföl

Egy lábosban, olajon megdinszteljük a felaprított hagymát a felaprított fokhagymával. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát. Engedjük fel 1 l húslevessel, és forraljuk fel. Közben hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, és ezt is adjuk a leveshez. Főzzük, míg a burgonya meg nem puhul, majd keverjük bele a felkarikázott kolbászt. Forraljuk fel még egyszer, majd tálaljuk, ízlés szerint tejföllel.

Pulykahotdog grill zöldségekkel, aiolival (fokhagymás majonézzel)

Pulykahotdog grill zöldségekkel, aiolival (fokhagymás majonézzel)

Személyenként
1 pulykavirsli
1 kis cukkini
1 kápia papprika
Fél fej lilahagyma
1 hot-dog kifli
Aioli:
1 dl majonéz
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
Só, bors
Citromlé
A grillt felforrósítjuk és megkenjük olívaolajjal. A cukkinit hosszában vékony szeletekre, a paprikát csíkokra, a hagymát karikákra vágjuk. A virslit és a zöldségeket meggrillezzük. Sózzuk, borsozzuk.
A zöldségeket és a virslit hosszában bevágott hot-dog kiflibe töltjük. Az aioli hozzávalóit simára keverjük, a hot-doggal kínáljuk.

Parmezános pulykamell

Parmezános pulykamell

4 szelet pulykamellfilé
1 tojás
Só, bors
5 dkg reszelt parmezán (friss)
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 paradicsom
1 mozzarella

A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk. A tojásokat felverjük, és összekeverjük a parmezánnal, sóval, borssal.
A szeleteket olívaolaj és vaj keverékén egy serpenyőben kisütjük, oldalanként kb 3 perc alatt.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szeleteket sütőtálba tesszük, rájuk helyezünk 1-1 szelet paradicsomot és mozzarellát. Sütjük, míg a sajt meg nem olvad.
Köretötlet: Vajon párolt spenóttal vagy mangold.

Olívakrémmel töltött pulykamellrolád

Olívakrémmel töltött pulykamellrolád

4 szelet pulykamellfilé
10 dkg magozott, fekete olajbogyó
Olívaolaj
Só, bors

A salátához:
6 szem paradicsom
1.-2 kígyóuborka
2 ek magozott, fekete olajbogyó
Olívaolaj
Vörösborecet
Só, bors

Az olajbogyót robotgépbe tesszük és pépesítjük annyi olívaolajjal, hogy kenhető pasztát kapjunk. A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük az olajbogyópasztával és feltekerjük. Hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük a tekercseket. Serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldalon megsütjük, kb. 15 perc alatt.
Közben összeállítjuk a salátát: a zöldségeket feldaraboljuk, az olajat az ecettel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk. A hústekercseket salátával és kenyérrel tálaljuk.

Tejfölös-mustáros tepsis alsócomb hagymás burgonyával

Tejfölös-mustáros tepsis alsócomb hagymás burgonyával

2 db pulyka alsócomb
1 kg burgonya
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
3 ek olívaolaj
3 ek magos mustár
Só, bors

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és a gerezdeket 6-6 darabra vágjuk. A pulykacombról lefejtjük a bőrt, éles késsel bevagdossuk a húst, és a résekbe nyomjuk a fokhagymadarabokat. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyát és a hagymát tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocosljuk olívaolajjal és felöntjük fél dl vízzel. Rátesszük a combokat. 45 percig 200 fokon sütjük.
Közben a tejfölt kikeverjük a mustárral. Megkenjük vele a combokat, és még 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

Sonkás vendégváró tekercsek

Sonkás vendégváró tekercsek

4 tortillalap
1 csomag pulyka mellsonka
Római saláta
Majonéz
Fekete olajbogyó
Paradicsom

A tortillalapokat megkenjük majonézzel, beterítjük salátalevéllel, sonkával, vékonyra szelt paradicsommal, és feltekerjük.

Pulykasonkában sült tojás

Pulykasonkában sült tojás

6 szelet pulykasonka
6 tojás
1 ek olívaolaj
Só, bors

A muffintepsi mélyedéseit olajjal megkenjük, és a pulykasonkaszeleteket belenyomkodjuk, kosarat formázva. A tojásokat egyenként a mélyedésekbe ütjük. 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Sózzuk, borsozzuk tetszés szerint.

Pulykamáj nyárson

Pulykamáj nyárson

30 dkg pulykamáj
1,5 dl tej
2 ek vaj
Olívaolaj
1 kk rozmaring

A pulykamájat egy órára tejbe áztatjuk. Lecsepegtetjük, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, nyársra húzzuk. Serpenyőben, forró vaj és olívaolaj keverékén minden oldalon megsütjük, kb. 6 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük.
Salátaágyon tálaljuk.

Gyümölcsös pulykás saláta

Gyümölcsös pulykás saláta

1 fej saláta
Olívaolaj
1 ek málnaecet
1 doboz málna
4 őszibarack
4 szelet pulykamellfilé
Az öntethez:
2 ek majonéz
1 ek narancslé
Só, bors

A húst apró falatokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, olajon mindkét oldalát megsütjük. Félretesszük.
A salátát és a gyümölcsöket megmossuk, az őszibarackot feldaraboljuk. A salátaleveleket összeforgatjuk 2 ek olívaolaj és 1 ek málnaecet keverékével. A salátaleveleket tálra rendezzük a gyümölcsökkel és a hússal. A majonézt kikeverjük a narancslével, sózzuk, borsozzuk, a salátára csorgatjuk.

Pulykás melegszendvics tükörtojással

Pulykás melegszendvics tükörtojással

Szendvicsenként:
2 szelet kenyér
vaj
4 szelet pulykasonka vagy maradék sült pulykahús
2 szelet sajt
Mustár
1 db csemeguborka
Spenótlevelek
1 tojás

A kenyérszeleteket mindkét oldalukon megvajazzuk, egyik oldalukat megkenjük mustárral, ráhelyezünk 1-1 szelet sajtot, az egyikre tesszük a sonkaszeleteket, az uborkaszeleteket és a spenótleveleket. Összezárjuk. Forró serpenyőn mindkét oldalukat megsütjük, míg a sajt meg nem olvad. Közben egy másik serpenyőben tükörtojást készítünk. Tálaláskor a szendvics tetejére helyezzük.