Tökmagos buci

Tökmagos buci

A töltelék:
15 dkg főtt füstölt pulykamell sonka
1 főtt tojás
kis fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1/2 kaliforniai paprika
1 evőkanál ecetes torma
1 tojássárga
1 evőkanál tejföl
só, bors

A tészta:
30 dkg liszt
1,5 teáskanál só
1,5 dkg élesztő
8 dkg lágy vaj
2 evőkanál tökmag
1 tojás
0,5 dl tej
1 teáskanál cukor

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk.  A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk, a hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük. Egy keverőtálban a sonkához adjuk a hagymát, az apróra vágott petrezselymet és paprikát, és a felkockázott főtt tojást. Sóval, borssal és a tormával ízesítjük. Majd az egészet a tojássárgájával és a tejföllel alaposan összedolgozzuk.

A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. Kb. 30×30 cm-es lapra nyújtjuk, amit 4×4 db négyzetre vágunk. A tésztalapok közepére tölteléket halmozunk és a négy sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a bucikat, a tetejüket megkenjük tojássárgával. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Krémsajtos sonka rózsa

Krémsajtos sonka rózsa

1 csomag leveles tészta
25 dkg pulykamell sonka
10 dkg krémsajt
20 dkg füstölt sajt
olvasztott vaj

A szeletelt sonkákat félbevágjuk. A füstölt sajtot finomra reszeljük, és összekeverjük a krémsajttal.

A leveles tésztát kb. 40×60 cm-es méretre nyújtjuk, majd olvasztott vajjal megkenjük. Az olvasztott vaj fölé vékonyan és egyenletesen sajtkrémet kenünk. Elkezdjük felhelyezni a sonka félköröket úgy, hogy legalább 1 cm-rel fedjék egymást – ez szükséges ahhoz, hogy tökéletes rózsaformát kapjunk.

Ha kész az első sor, a sonkák alatt pár mm-rel elvágjuk a tésztát, és a sonkás csíkot feltekerjük. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a leveles tésztánk véget nem ér. A feltekert sonkarózsákat olvasztott vajjal kikent muffin formába állítjuk, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben addig sütjük amíg szép színe nem lesz.

Sonkás kifli

Sonkás kifli

500 g liszt
100 ml tej
1 teáskanál cukor
30 g élesztő
2 tojás (+1 a kenéshez)
5 evőkanál olaj
2 evőkanál olvasztott vaj

Töltelékhez:
25 dkg főtt sonka
20 dkg edami sajt
10 dkg ecetes uborka
3 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
só, bors
szezámmag, köménymag

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk, és 12 cikkelyre vágjuk. A cikkelyek külső harmadára halmozzuk a tölteléket, és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól dupla távolságokra. Tojássárgájával megkenjük őket, az egyik felét szezámmaggal, a másikat köménymaggal szórjuk meg. 200 ºC-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Sonkás muffin

Sonkás muffin

25 dkg liszt
2 tojás
10 dkg főtt füstölt pulykamell sonka
15 dkg reszelt sajt
1 dl napraforgó olaj
paprika
kis fej lilahagyma
tej
1 kávéskanál sütőpor
só, bors
szerecsendió

A lisztet a tojással, a sütőporral, az olajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Először kevés tejjel dolgozunk, majd ahogy a massza kívánja, úgy öntünk még hozzá. A lényeg, hogy ragadós, laza masszát kapjunk, amihez könnyen hozzákeverhetjük az apróra felkockázzott lilahagymát, a paprikát és a sonkát.

A muffin sütőformát kikenjük olajjal, és belekanalazzuk a masszát, hogy a széléig érjen, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Sonkás-sajtos aprósütemény

Sonkás-sajtos aprósütemény

60 dkg liszt
25 dkg margarin
2,5 dl crème fraîche
3 db tojás
2 dkg só
2 dkg szalakáli
15 dkg egész sajt
20 dkg nagyon vékonyra szeletelt pulykasonka
reszelt  sajt

A liszttel elkeverjük a szalakálit és a sót. Hozzáadjuk a crème fraîche-t, 2 tojást és a margarint. Az egészet összedolgozzuk, majd 30 percre hűtőbe rakjuk pihenni.

A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 10×10-es, vagy 8×8-as négyzeteket vágunk belőle. A kiterített lapokra egy szelet sonka, majd egy kb. 3 mm széles és 5 cm hosszú sajtrudacska kerül. A kiterített négyzet alakú tésztát a jobb alsó saroktól kezdve, átlósan, a bal felső sarok felé összesodorjuk. A maradék 1 tojást felverjük, és megkenjük a tekercsek tetejét.

Sütőpapírra tesszük, és 190 °C-ra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. Kb. 10 perc után megszórjuk a sajttal, majd addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Gombás-kolbászos batyu

Gombás-kolbászos batyu

1/2 csomag leveles tészta
50 dkg csiperkegomba
30 dkg füstölt pulykakolbász
2 gerezd fokhagyma
6 dl tej
3 babérlevél
3 evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál szárított kakukkfű
2 evőkanál vaj
só, bors
1 tojássárgája

A tejet felforraljuk a babérlevéllel és egy kis sóval. A vajat megolvasztjuk, puhára pároljuk rajta a gombát. Közben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Mikor a gomba megpuhult, hozzáadjuk a ledarált füstölt pulykakolbászt, megszórjuk a keményítővel, felöntjük a tejjel. Addig főzzük kevergetve, míg a massza besűrűsödik.

A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 8-10 részre vágjuk. Mindegyikre arányos mennyiségű gombás-kolbászos krémet kanalazunk, majd ügyesen egymásra hajtjuk a csücsköket, nehogy a töltelék kifolyjon. A batyuk tetejét megkenjük tojással, és 190 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, friss salátával tálaljuk.

Sonkás mini linzer

Sonkás mini linzer

25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 kávéskanál só
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
1 lilahagyma
3 tojás
reszelt trappista
4 evőkanál krémsajt
10 dkg szeletelt pulykamell sonka
só, bors

Keverjük össze a lisztet a sóval és a vajjal, míg morzsás nem lesz. Kézzel gyúrjuk tovább, miközben kanalanként adagoljuk a keverékhez a vizet, amíg összeáll tésztává. Formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe fél órára.

Egy keverőtálba verjük fel a tojásokat, és keverjük össze a krémsajttal és a reszelt sajttal, ízesítsük sóval, borssal.

Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát, vágjuk megfelelő méretű darabokra, majd helyezzük a kivajazott mini tortaformákba. Hajtogassunk mindegyik tésztakosárkába egy sonkaszeletet, rakjuk körbe a felszeletelt hagymával, majd töltsük fel a sajtos-tojásos masszával.

Előmelegített, 190°C-os sütőben süssük addig amíg piros nem lesz.